Osmanlı’da Kardeş Katli Vaciptir Fetvası
Osmanlı'da kardeş katli vaciptir fetvası ve kardeşini öldürenler konusu ve bu konu hakkındaki sorular tarihe meraklı birçok kişinin aklını meşgul etmektedir. Bununla birlikte kardeş katli…
Osmanlı'da kardeş katli vaciptir fetvası ve kardeşini öldürenler konusu ve bu konu hakkındaki sorular tarihe meraklı birçok kişinin aklını meşgul etmektedir. Bununla birlikte kardeş katli…
Maliye teşkilatı kompleks bir yapıdır. Maliye en kaba haliyle iki temel fonksiyonu vardır. İktisadi hayattan devletin alması gereken payı alıp organize edildiği ve devletin iktisadi…
Çaldıran savaşı, Osmanlı tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Türk’ün Türk’le savaştığı bu savaş Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Bu savaş gerçekleştiği sırada Osmanlı…
Mizancı Murat, Jön Türkler’in önde gelen isimlerinden, fikir adamı, gazeteci ve yazar. 1886 yılında Mizan Gazetesini çıkarmaya başlar. Gazete önceleri II. Abdülhamid’in övgülerini kazanır ancak…
Mimar Sinan, Osmanlı baş mimarı. Osmanlı'nın Kanuni, Yavuz Sultan Selim, ve III. Murat dönemlerinde birçok türde önemli esere imza attı. Bu dönemlerde baş mimar olarak…
Prens Sabahattin, Sanayi devrimiyle evirilen toplumsal ve ekonomik düzen başta Avrupa olmak üzere birçok kıtada ve ülkede tesirini göstererek kitleleri ve devletleri zorunlu bir değişime…
Osmanlı Devleti’nde 16. yüzyıldan itibaren görülmeye başlayan saat kuleleri, özellikle II. Abdülhamit döneminde memleketin dört bir yanına hızla yayılmıştır. Devletin başınca onca sıkıntı varken, her…
Hüsn-i Hat, Arap harflerinden esinlenerek İslam medeniyetinde bağımsız ve olağan üstü bir konum kazanmış olan güzel yazı sanatıdır. Terminolojik olarak yazmak, çizmek, kazmak anlamına gelmektedir.…
Osmanlı İmparatorluğu, Kırım 'ı 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda Ruslara vermiştir. Bu savaş sonucunda imzalanan Küçük kaynarca Anlaşması gereğince Osmanlı devleti Kırım'dan çekilmiştir. 9 yıl sonra…
Tulumbacılar nedir? Ne iş yaparlar bu yazımızda bunları ele alacağız. Osmanlı Devleti dönemi İstanbul'un afetlerinden en önemlisi yangındı... Şehrin baştan aşağı ahşap olan binalarından biri…
Yavuz Sultan Selim tahtan çıktıktan sonra ilk iş olarak Osmanlıların doğudaki büyük tehlikesi olan Safevi Devletine karşı harekete geçti. 1512 yılında tahta çıkan Yavuz Sultan…
İstanbul’un Fethi yıldönümlerinde mevzu “ŞAHİ” topları geldiğinde ortalık bir dalgalanır. Şahi Toplarını Kim Döktü? Resmi tarihe göre topları döken Macar Urban’dır. Aşırı Osmanlıcı tarihçiler bu…
Ekmekçizade Ahmed Paşa, Edirneli bir sipahi iken maliye kalemlerine intisap etmiş, süratle yükselmiş, Birinci Ahmed devrinde başdefterdar olup, bu vazifeyi hiç azil yüzü görmeden uzun…
TarihNâme ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!
Lütfen bize destek olmak için reklam engelleyicinizi kapatmayı düşünün.