Türk Tarihi
Tulumbacılar
Tulumbacılar nedir? Ne iş yaparlar bu yazımızda bunları ele alacağız. Osmanlı Devleti dönemi İstanbul'un afetlerinden en önemlisi yangındı... Şehrin baştan aşağı ahşap olan binalarından biri…
Yavuz Sultan Selim Döneminde Osmanlı İmparatorluğu
Yavuz Sultan Selim tahtan çıktıktan sonra ilk iş olarak Osmanlıların doğudaki büyük tehlikesi olan Safevi Devletine karşı harekete geçti. 1512 yılında tahta çıkan Yavuz Sultan…
Kurtuluş Savaşı Hazırlık Döneminde Kongreler
Osmanlı Devleti’nin sınırları geniş ölçüde işgale uğramış bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı, bu işgallere halk tepki göstermekte işgallerin haksızlığını dünyaya göstermeye çalışmaktadır. Fakat 15 Mayıs 1919’ da…
Şahi Toplarını Kim Döktü?
İstanbul’un Fethi yıldönümlerinde mevzu “ŞAHİ” topları geldiğinde ortalık bir dalgalanır. Şahi Toplarını Kim Döktü? Resmi tarihe göre topları döken Macar Urban’dır. Aşırı Osmanlıcı tarihçiler bu…
12 Adalar Sorunu Nedir?
Adalar sorunu son 100 yıldır atağa geçen, başta Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanmakla birlikte; İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa gibi…
İlk Milletlerarası Dili Bir Türk İcat Etmişti
Ekmekçizade Ahmed Paşa, Edirneli bir sipahi iken maliye kalemlerine intisap etmiş, süratle yükselmiş, Birinci Ahmed devrinde başdefterdar olup, bu vazifeyi hiç azil yüzü görmeden uzun…
Hurşit Paşa’nın Saray Hatıraları
Hurşid Paşa; Padişah başyaverliği vazifeme başladığım zaman, son derece iyi niyet sahibiydim. Saray'da vazifeli herkese karşı iyi muamelede bulunmaya dikkat ediyordum. Fakat az sonra anladım…
Şamanizm nedir? Günümüzde Şamanizm’den etkilenerek kullanılan adetler nelerdir?
Şamanizm geçmişten günümüze gelen en eski inanç sitemlerinden biridir. Özellikle orta Asya da başlayan bu inanç sistemi kuzey Amerika, güney Amerika, Kore ve Japonya’da görülür.…
Osmanlı’da Kahvenin Tarihi
Osmanlı Devleti yüzyıllarca hüküm sürmüş bir Türk devletidir. Bazı dönemler sahip olduğu topraklar dünya haritasının çoğunu kaplamaktaydı. Yemen, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkeler devletin sınırları…
Osmanlı Devleti ve Eczacılık
Osmanlı Devletinin dininin İslam olması sebebiyle peygamber efendimiz teşvikiyle dini ilimlerin yanı sıra akli bilimlerle de oldukça ilgilenildi. Hatta bu sebeple olsa gerek ki tıbbiye…
Japonya’ya Gönderilen Fırkateyn Ertuğrul Faciası
Ertuğrul hikayesini, bu seyahate katılanların ağzından nakledeceğiz. Japonya’da yaptırdığımız Ertuğrul abidesinin açılışının vesilesiyle lazım gelenlere yolladığımız hediyeleri, bu faciadan sağ kalanlara da göndermiştik. Bir gazeteci…
Ayasofya’nın İnşaatı ve Kısa Tarihi
Ayasofya hakkında konuşmak için öncelikle Osmanlı Devletinden önceki İstanbul’u ve Ayasofya’yı bilmek gerekir. National Geograpic dergisinde Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul’u fethetmeden önceki bir haritasına…
Barbaros Hayrettin Paşanın Hatıraları Cezayir Bozgunu
Cezayir Beylerbeyi olan Barbaros, İstanbul'a gelerek Kanuni’yi ziyaret eder. İstanbul dönüşünde Doria'yı yenerek Preveze savaşını kazanır. Ancak Kral Karlos (Charles-Quint) Cezâyir’i ele geçirmek için Barbaros'u…