Neolitik dönemde inşa edilen Göbeklitepe, 1983 yılında Urfalı bir çiftçi tarafından keşfedildi ve Göbeklitepe gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini aldı.
Göbeklitepe gezilecek yerler, Şanlıurfa ilinin 18 kilometre kuzeydoğusunda kalan Örencik Köyü yakınlarındadır. Göbeklitepe, Mısır Piramitleri ve Stonehenge’den önce inşa edilmiş olmasına rağmen henüz yeni keşfedilen bir tapınaktır. 1983 yılında keşfedilmiş olsa da çalışmaları 2007 yılına kadar sürerek ziyarete açılmıştır.
İçindekiler
Göbeklitepe Neden Bu Kadar Önemli?
Göbeklitepe’nin önemini anlamak için öncelikle tarihin tozlu sayfalarına göz atmak gerekiyor. Arkeolojik çalışmalar, din kurumlarının insanlığın yerleşik hayata geçmesi ardından oluştuğunu ortaya çıkarmıştı. İnsanoğlu, 10 bin yıl önce yerleşik hayata geçmişti. Göbeklitepe ise 12 bin yıl önce inşa edilmiştir.
Göbeklitepe’nin bir diğer önemi ise Neolitik Çağ’da demir kullanıldığını ve çanak, çömlek yapıldığını ortaya çıkarmasıdır. Göbeklitepe keşfi, insanlık tarihi hakkında bilinenleri değiştirdi ve Neolitik dönemin yeniden incelenmesini gerektirdi.
Göbeklitepe keşfiyle birlikte 12 bin yıl önce inşa edilen bu tapınakların, nasıl günümüze kadar korunduğu da merak konusu olmuştur. Bazı teoriler, bu tapınakların insan eli ile gömüldüğünü öne sürüyor. Bazı araştırmacılar ise Göbeklitepe’nin bir yıldız gözlemevi olduğunu, işlevini yitirdiği için gömüldüğünü ifade ediyor.
Keşifler ardından öne sürülen genel kanı, Göbeklitepe’nin dini amaçla inşa edildiği yönündedir. Bu tapınaklarda leylek, tilki, leopar, akrep kabartmaları bulunuyor. Neolitik Çağ’da kutsal olan hayvanların kabartmaları kullanıldığı için inanış biçimi olduğunu düşündürüyor.
Göbeklitepe Gezilecek Yerler
Göbeklitepe, Şanlıurfa iline bağlı bir köyde keşfedilmiştir. Göbeklitepe gezilecek yerler, keşfinden yıllar sonra ziyarete açılmıştır. 2018 yılında Dünya Miras Listesine eklenmiştir. Aynı zamanda 2019 yılı Türkiye’de Göbeklitepe yılı ilan edilmiştir.
Göbeklitepe önemi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi ile daha da artmıştır. Arkeolojik çalışmalar 1900’lü yıllardan bu yana devam etmesine rağmen önemini 2000’li yıllarda kazanmıştır. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinden turist gelmektedir.
Netflix yapımı olan Atiye dizisinde Göbeklitepe sırrı hakkında bir konuya değinilmesi, popülerliğini daha da artırmıştır. Göbeklitepe ilk yerleşim yeri olduğu gibi mistik bir tarafı olduğu da düşünülmektedir.
Göbeklitepe’de gezilecek yerler, Örsencik köyündedir. Göbeklitepe giriş ücreti 55 TL’dir. Tanıtım ücreti dahil edildiğinde 70 TL ödemeniz gerekiyor. Göbeklitepe müzesi, kış dönemi 08:30 ile 17:00, yaz döneminde ise 08.30 ile 19.00 saatleri arasında açıktır. Pazartesi kapalı olan müzeyi açık olduğu saatlerde ziyaret edebilirsiniz.
Göbeklitepe’yi gezmek için müze kartına sahip olmalısınız. Ancak yanınızda müze kartı olmasa da giriş alanından satın alabilirsiniz. Gezi rehberliği almak isterseniz 20 TL fazla ücret ödeyerek hizmet almanız mümkün. Göbeklitepe kısa filmini müze girişinde ücretsiz izleyebilirsiniz.
Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir?
Göbeklitepe’yi ziyaret edebileceğiniz Örencik köyüne arabayla ortalama 30 dakika içerisinde gidebilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek isterseniz 100 numaralı otobüsle ulaşmanız mümkündür. Otobüs saatleri, 10.00, 13.00 ve 16.00’dır. Göbeklitepe’den hareket saatleri ise 12.00, 15.00 ve 18.00’dır.
Göbeklitepe, Gaziantep merkezinden 2 saat uzaklıkta, Diyarbakır merkezinden ise 2,5 saat uzaklıktadır. GAP turu yaparken ziyaret edebileceğiniz Göbeklitepe’den Mardin’e de ortalama 2-3 saat içerisinde ulaşabilirsiniz.
Göbeklitepe Ne Kadar Sürede Gezilir?
Göbeklitepe, dünyanın en eski tapınağı olmasına rağmen keşifleri oldukça yenidir. Bu nedenle çalışmaları devam etmekte olan alanda ziyaret edebileceğiniz bölgeler oldukça kısıtlıdır. Ziyarete açılan alanları gezmek için ortalama 2-3 saat ayırmanız yeterlidir. Göbeklitepe’yi ziyaret ettiğinizde müzeleri de ziyaret etmeyi unutmayın. Göbeklitepe gezilecek yerler bölgesinde Göbeklitepe belgeselini izleyebilir ve önemli eserleri müzede görebilirsiniz.