1. Anasayfa
  2. Antik Yunan

Truva Savaşı ve Arkasındaki Gerçekler

Truva Savaşı ve Arkasındaki Gerçekler
0

Efsaneye göre Truva Savaşı, Yunanlılar ve müttefikleri ile Truvalılar arasında yapılmıştır. Böylelikle Truva Savaşı kimler arasında yapılmıştır sorusunun cevabı da verilmiş olur. Bu savaş, 10 yıldan uzun sürmüş bir savaştır. Her iki tarafta da kahraman savaşçılar dövüşmüştür. Ayrıca savaş sona ermeden önce Amazonlar ve Etiyopyalılar da savaşa katılmıştır. Özellikle Truva Savaşı Mitolojisi içerisinde bu savaşa Olympos tanrılarının da katıldığı söylenmektedir.

Bu savaşla ilgili Truva savaşı ne zaman oldu sorusunun cevabı aransa da net bir şekilde cevaplanamaz. Çünkü savaşın tam yıl kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu sonuç bizi Truva savaşı nerede oldu sorusunu sormaktan alıkoymaz. Buna vereceğimiz cevap ise Çanakkale’dir. Evet, bu savaş Türkiye’nin Çanakkale ilinde gerçekleşmiştir. Çünkü savaşa ismini veren kadim Truva Antik Kenti burada yer almaktadır.

Kadim Savaşa Adını Veren Kent Truva

Bu savaşa adını veren ve Yunanlıların işgal ettiği kent Truva kentidir. Savaşı daha iyi anlamak için bu kenti biraz tanıtmam gerekebilir. Öncelikle Truva şehri eski ve kadim bir kenttir. Kente tek bir giriş bulunur ve burası ana giriştir. Bu giriş ayrıca savaşın ilerleyen zamanlarında Truva Atı’nın da bırakıldığı yerdir. Bu ana giriş kapısının bir diğer önemi de yarı tanrı olduğuna inanılan Akhileus’un savaş sırasında burada öldürülmesidir. Belki de bu olay Truva Savaşı süresince yaşananların en kötüsü olarak tarihe geçecekti.

İkinci olarak şehrin surlarından bahsetmemiz gerekir. Surların uzunluğu yaklaşık olarak 1.6 kilometredir ve alt şehir diye adlandırılan kısmı korur. Alt şehirde; evler, dükkanlar, imalathaneler, atölyeler, ahırlar, tapınaklar ve muayenehaneler bulunmaktadır. Şehirdeki koruma sistemi kademeli olarak gitmektedir ve alt şehir surlarının önünde çitler, onların önünde ise hendekler vardır. Antik kentin kazılarında keşfedilen ve paralel yerleştirilmiş kazıklardan dolayı ana sur duvarının önünde bir koruma katmanı daha olduğu bilinmektedir.

Kazılar sırasında bir diğer keşfedilen önemli koruma elemanı ise hendektir. Şehrin çitlerinin hemen önünden başlayan bu hendek, 333 metre genişliğinde ve 2,5 metre derinliğindedir. Bu hendek şehir surlarının; at arabası hücumlarına, kuşatma kulelerine ve koç başları hücumlarına karşı koruyordu. Bu koruma elemanlarının sonuncusu ise kaleydi. Kale 30 metre yükseklikte ve metre kalınlığındaki taşlardan oluşuyordu. Buradaki kazılarda ise geniş sokaklar ve gelişmiş bir mimari anlayış keşfedilmişti.

Truva Savaşı ve Arkasındaki Efsaneler

Bu savaş, dünya tarihindeki diğer birçok savaş gibi bir kadın yüzünden çıkmıştır. Bu kadın ise Anglo Sakson dünyasında Truvalı Helen olarak bilinen Sparta’nın güzel kraliçesinden başkası değildir. Helen’in büyüleyici ve karşı konulamaz bir güzelliği vardır. Bu büyüleyici güzellik karşısında Truvalı prenslerden biri olan Paris’de Helen’e karşı koyamamış ve âşık olmuştur.

Truva Prensi Paris’in bu aşkı belki de bu savaşın başlangıç nedenleri arasında sayılabilir. Prens Paris’in Truva ziyareti sırasında Helen ile birlikte olan Paris, onu kendisi ile birlikte Truva’ya dönmesi için ikna etmiştir. Güzel kraliçe ve savaşçı prens yanlarına Sparta hazinesinin büyük bir kısmını alarak Truva’ya kaçmışlardır. Fakat bu güzel aşk hikayesi Helen’in kocası Menelaus’u çok öfkelendirmiştir. Aslında bu andan itibaren Truva Savaşı başlamıştır.

Menelaus eşinin prensle birlikte kaçtığını öğrenince Truva’ya saldırmak ister ve kardeşine gider. Kardeşi Agamemnon, diğer Yunan şehir krallarının da desteğini alarak Truva’ya savaş ilan eder. Oluşturdukları koalisyon ordusuyla Truva’ya yelken açarlar.

Kadim Savaş Başlıyor

Karaya çıkan Yunanlılar, kraliçe Helen ve hazinenin verilmesini talep ettiler. Fakat aslında Truvalıların bunları yapmayacaklarını biliyorlardı. Sonuç olarak Truvalılar da bu isteği reddedince savaş resmi olarak başlamış oldu.

Yunanlılar Truva Savaşı boyunca Truva’nın etrafındaki ve civarındaki adaları yağmaladılar. Ancak 9 yıl boyunca bir türlü Truva Şehri’ni ele geçiremediler. Bu kadar uzun süren ve deplasmanda olan Yunan ordusu artık bitkin düşmüştü ve neredeyse yenilmek üzereydi.

İlk olarak koalisyon ordusu arasında bir hastalık çıktı. Bu kötü durumun üzerine bir de Yunanlıların en çok güvendikleri savaşçısı Akhileus koalisyon ordusunu terk etti. Bu terk edişin sebebi ise Agamemnon’un, Akhileus’a savaşta ödül olarak verilen kadını elinden almasıydı. Kralın bu davranışından sonra Akhileus ve adamları savaştan çekildiler. Fakat bu sırada Yunan Ordusu, Hektor liderliğindeki Truvalılar tarafından yenilmekteydi. Ancak Hektor savaş sırasında affedilemez bir hata yaptı. Bu hata ise Akhileus’un yakın arkadaşı ve sağ kolu olan Patraklos’u öldürmesiydi. Bu olayın üzerine Akhileus savaşa geri döndü ve Hektor’u öldürerek Yunan Ordusu’nun onurunu kurtardı.

Bir gün yine savaşacaklarını sanan Truvalılar, savaş meydanına geldiklerinde gördükleri karşısında şaşırdılar. Çünkü orada kimse yoktu ve Yunanlılar gitmişti. Fakat gitmelerine rağmen arkalarında Truvalılara bir hediye bırakmışlardı. Bu hediye ise Odysseus’un muhteşem bir hilesi olan Truva Atı’ydı. Bu at içerisinde birkaç Yunan askeri saklanmıştı. Ordunun geri kalanı ise aslında Truva’yı terk etmemişti. Sadece küçük bir koy da saklanıyordu. Fakat Truvalılar bunu fark etmediler ve atı şehrin içine aldılar. O gece savaşın bitimini kutlayan Truvalılar kutlamanın sersemliğiyle atın içindeki askerleri fark etmediler. O askerler ordunun geri kalanını içeri aldı ve Truva Savaşı bu şekilde Yunanlılar tarafından kazanılmış oldu. Böylelikle de Truva Savaşı’nı kim kazandı sorusu Yunanlılar lehine cevaplandı.

Bu savaşta öne çıkan ve efsanelerde yer alan Yunan Tanrıları, Olympos Dağı’nda yaşamışlardır. Bu dağ Yunanistan’ın merkezindedir.

2018 yılında kapılarını ziyaretçilere açan Troya Müzesi, tüm bu muhteşem tarihi yansıtmak için sizleri bekliyor. Truva Savaşı ve daha birçok şey öğrenmek için müzeyi ziyaret edebilir, Çanakkale’yi ziyaret edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir