1. Anasayfa
  2. Türkiye Cumhuriyeti

Nihad Sami Banarlı Kimdir?

Nihad Sami Banarlı Kimdir?

Nihad Sami Banarlı, Türk edebiyat tarihçisi ve yazardır. Millî Eğitim Bakanlığı “1000 Temel Eser” ve “Çağdaş Türk Yazarları” komisyonlarında görev aldı. Kubbealtı Cemiyeti bünyesinde 1971 yılında çalışmaya başlayan Dil ve Edebiyat Akademisi’nin edebiyat dalı başkanlığını yapmıştır. Aynı kuruluşun 1972 yılından itibaren yayımladığı Kubbealtı Akademi Mecmuası’nın müdürlüğünü yapmıştır. Resimli Türk Edebiyatı Tarihi adlı büyük eserinin telif ve baskısını tamamlamaya çalışırken vefat etmiştir.

Nihad Sami Banarlı’nın Hayatı

İstanbul Fatih’te doğan Banarlı’nın babasının da bilhassa vatani şiirler kaleme almıştır. Nihad Sami önce Somyarkın, daha sonra Banarlı soyadını aldı. Nihad Sami, İstiklal Lisesi’nden sonra İstanbul Darülfünun’u Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü bitirmiştir. Ayrıca Yüksek Muallim Mektebi’ni de bitirdi. Aynı yıl Edirne Erkek Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak tayin edilmiştir.  Ayrıca Edirne Kız ve Erkek Muallim mekteplerinde edebiyat dersleri verdi.

1939 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ne, 1943 yılında Galatasaray Lisesi’ne, 1946 yılında İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’na, iki sene sonra da İstanbul Eğitim Enstitüsü’ne tayin edildi. İstanbul Eğitim Enstitüsü ile Yüksek Öğretmen Okulu müdürlüğünü yapmıştır. 1969 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Yeni ve çok hacimli bir şekil verdiği Resimli Türk Edebiyatı Tarihi adlı büyük eserinin telif ve baskısını tamamlamaya çalışmakta iken 13 Ağustos 1974 tarihinde vefat etmiştir. Rumelihisarı mezarlığına defnedilmiştir.

Nurettin Topçu Kimdir?

Nihad Sami Banarlı Kimdir?

Nihad Sami Banarlı‘nın Çalışmaları ve Eserleri

Öğrencilik ve gençlik yıllarında şiirler ve hikâyeler kaleme almıştır. Nihat Sâmi Banarlı bu devrede özellikle okul piyeslerinde başarılı olur. Kızıl Çağlayan ve Bir Yuvanın Şarkısı adlı manzum piyesleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yarışmayı kazanmıştır. Ayrıca bakanlık tarafından yayımlanmıştır. Ayrıca Kızıl Çağlayan filme de alınır. Öğretmenliğinin ilk yıllarından itibaren edebiyat tarihi araştırmalarına yönelmiştir. Bu konudaki çalışmalarını Altı Ok (Edirne), Atsız Mecmua, Orhun, Ülkü (Ankara), Halk Bilgisi gibi dergilerde yayımladı. 1940 yılından başlayarak Yedigün dergisinin edebiyat sayfasını yönetti, burada genç kabiliyetlere yol gösterdi.

1948-1962 yılları arasında Hürriyet gazetesinde devamlı çalışmıştır. Akşam ve Yeni Sabah gazetelerinde, İstanbul Enstitüsü, Yahya Kemal Enstitüsü, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü, Hayat Tarih, Meydan, Kubbealtı Akademi mecmualarında tarihi, edebi ve sosyal konularda yazılar kaleme aldı. Bazı yazılarında, özellikle haftalık Meydan dergisinde Emin Bayraktaroğlu takma adını kullandı. Yakın dostu olduğu Yahya Kemal’in büyük bir kısmı yayımlanmamış olan şiirlerini 1956-1957 yılları arasında Hürriyet gazetesinde neşrini sağlar. Bu yayım sırasında isimleri dahil tertip ve baskı şekline kadar şiirlerin kitap halinde basımı konusunda da Yahya Kemal ile birlikte çalışır.

Nihad Sami Banarlı‘nın Başlıca eserlerine Türk Edebiyatı, Namık Kemal ve Türk-Osmanlı Milliyetçiliği, Büyük Nazireler, Mevlid ve Mevlid’de Milli Çizgiler örnek verilebilir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın!

Abonelik Bültenimize katılın, tarihi anları kaçırmayın! Hemen ücretsiz üye olun ve en özel güncellemelerle tarihin içinde kalın. Geçmişin kapıları sizin için aralanıyor!