1. Anasayfa
  2. Türkiye Cumhuriyeti

Necmettin Erbakan Kimdir?

Necmettin Erbakan Kimdir?

Necmettin Erbakan,1926 yılının 29 Ekim’inde Sinop’un küçük bir köyünde doğdu. İlk öğrenimine Kayseri’de başladı fakat babasının tayini yüzünden ilk öğrenimini Trabzon’da tamamlamak zorunda kaldı. 1937’de İstanbul Erkek Lisesi’ne başladı ve  birinci olarak tamamladı. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve oradan 1948 yılında mezun oldu. 1951 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından Almanya’ya gönderilmiştir.

Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. Daha sonra Klockner Humboldt Deutz AG adlı şirketin motor fabrikasına davet edildi. Burada Alman ordusunun gelişmesi için araştırmalar yapan DVL Araştırma Merkezi’nde Prof. Dr. Schmidt ile birlikte Leopard 1 tankının motor kısmının tasarımında baş mühendis olarak görev yaptı.

Motorun yanma odası bizzat kendisi tarafından çizildi. Almanya’daki üniversitelerde doktorasını verdi. Necmettin Erbakan, 1953 yılında ise doçentlik sınavını vermek için Türkiye’ye geldi. Bir sonraki yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nde doçent, 1965’te ise profesör ünvanını almayı başardı. 1967’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) genel sekreterliğe seçildi.

Aynı yıl TOBB’da kendisinin sekreterliğini yapan Nermin Saatçioğlu ile evlendi ve bu evliliğinden üç çocuğu oldu. 2011 yılının 27 Şubat günü, kroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği yüzünden vefat etmiştir.

 Necmettin Erbakan’ın Siyasi Hayatı

1969 yılında Adalet Partisi’nden milletvekilli aday adaylığına başvurdu. Ancak bu başvuru Süleyman Demirel tarafından veto edildi. Veto kararının ardından Konya’dan bağımsız aday olmuştur. Konya’dan milletvekili seçilmiştir. Ertesi yıl ise 1970’te Milli Nizam Partisi’ni kurulmuştur. Ancak parti “laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü” iddiası ile kapatılmıştır.

1972 yılında Milli Selamet Partisi’ni kurmaya karar verdi. 1973 yılının seçimlerinde Milli Selamet Partisi %12 oy ile tam 48 milletvekili çıkardı. Bu seçimin hemen ardından Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk partisi ile koalisyon hükümeti kurulmuştur.

Bu hükümette devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevini yapmıştır. Bu dönemde Türk ordusunun Kıbrıs Harekatı’nı destekledi ancak harekattan sonra ise adanın tamamen ele geçirilmesi konusunda CHP genel başkanı Bülent Ecevit ile fikirleri ters düştü. 17 Eylül 1974 yılında hükümet dağılmıştır.

Milliyetçi Cephe Hükümeti

Necmettin Erbakan, 1975 yılında Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ile Cumhuriyetçi Güven Partisi arasında 1.Milliyetçi Cephe kurulmuştur. Bu hükümette devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı. 1977 yılında Milli Selamet Partisi’nin milletvekilli sayısı yarı yarıya düşmüştür.

Böylece milletvekili sayısı 24 olmuştur. 1977 yılında Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi koalisyonuyla bu sefer 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti kuruldu ve yine bu hükümette devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Adalet Partisi’nin 1979 yılında kurduğu hükümeti dışarıdan desteklemiştir. 12 Eylül darbesinden sonra bir süre İzmir’de gözaltında tutulmuştur. 15 Ekim 1980’de “laikliğe aykırı davranmak” suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklanmıştır. 24 Temmuz 1981 yılında serbest bırakılmıştır.

Refah Partisi

1987 yılında Refah Partisi genel başkanlığına seçildi. 1991 yılında Konya’dan milletvekili oldu.1995 seçiminde ise %21 oy aldı ve kazandığı 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Doğru Yol Partisi ile kurduğu hükümette 1996 yılında başbakan olarak göreve başlamıştır.

1 yıl içinde Türkiye ekonomisi %7,5 büyümüştür. 28 Şubat sürecinde istifa etmeye zorlanmıştır. Fakat ilk teşebbüsler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 21 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarihi bir dava açtı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Refah partisine “yasadışı bazı eylemlerin odağı olmaya başladığı ve bazı üyelerinin laik rejimi hedef alan girişimleri“ nedeniyle, Refah partisinin Türk siyasi tarihinden silinmesi için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

Dava devam ederken Erbakan başbakanlığı Tansu Çiller’e devretmek amacıyla Süleyman Demirel’e istifasını sundu. Süleyman Demirel ise hükümet kurma yetkisini milletvekili üstünlüğü bulunan Doğruyol partisinin genel başkanı Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz’a verdi.

Bu arada dava sonuçlanmıştır. Anayasa Mahkemesi 16 Ocak 1998’de Refah partisinin kapatılmasına ve aralarında Necmettin Erbakan ’ın da bulunduğu 6 kişiye 5 yıl siyasetten uzaklaştırma cezası verdi. Refah partisi kapatılmadan 1 ay önce Milli Görüş çizgisindeki Fazilet partisi kurulmuştur. Bu dönemde Necmettin Erbakan ’a taraftar olan “gelenekçiler” ile Recep Tayyip Erdoğan’a taraf olan “yenilikçiler” tarafları oluştu.

Fazilet partisinin kapatılma kararından sonra Milli Görüş Hareketi bölünmüştür. Gelenekçi kanat Saadet Partisi’ni kurarken, yenilikçiler ise Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu.

Saadet Partisi Dönemi

Necmettin Erbakan kayıp trilyon davası olarak tanınan dava sebebiyle 6 Mart 2002’de 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Şubat 2003’te yasağı sona ermiştir. Ardından mayıs ayında Saadet Partisi genel başkanlığına seçilmiştir. Yargıtay kayıp trilyon davası sonucunda Necmettin Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılmasını isteyince Necmettin Erbakan, Saadet Partisi’nden ayrılmak zorunda kalmıştır.

Necmettin Erbakan’ın aldığı ceza 2008 yılında ev hapsine çevrilmiştir. Sonrasında ceza Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “sürekli hastalık” doğrultusunda affedilmiştir. 17 Ekim 2010’da Saadet Partisi genel başkanlığına seçilmiştir. Ancak sağlık durumu gittikçe kötüleşmiştir. 27 Şubat 2011’de koroner arter rahatsızlığı sonucu şuurunu yitirerek komaya girmiştir. Ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın!

Abonelik Bültenimize katılın, tarihi anları kaçırmayın! Hemen ücretsiz üye olun ve en özel güncellemelerle tarihin içinde kalın. Geçmişin kapıları sizin için aralanıyor!