1. Anasayfa
  2. Selçuklu Devleti

Ertuğrul Gazi Kimdir?

Ertuğrul Gazi Kimdir?

Ertuğrul Gazi XIII. yüzyılda yaşamış, Selçuklu Devletine bağlı bir Uç Beyidir.  Ertuğrul Gazi 1188 yılında Süleyman Şah’ın oğlu olarak doğdu. Süleyman Şah kayı boyunun beyiydi. Ertuğrul Gazi babası öldükten sonra Kayıların başına geçti.  Ertuğrul Gazi Moğollarla mücadele eden Bizanslılara karşı devletini savunan yiğit bir uç beyiydi. Devletin uç topraklarını yönetmesi sebebiyle uç beyi unvanını almıştı. Ertuğrul Gazi 90 yıllık uzun hayatında Söğüt’ü ve Karacahisar’ı fethetti. Ayrıca üstün başarılarından ötürü dönemin Selçuklu Sultanı Alahaddin Keykubat Domaniç’i de ona verdi. Böylelikle Söğüt ve çevresi Kayıların yeni yurdu oldu.

Ertuğrul Gazi’nin Eşi

Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Sultan’dır. Ancak dizilerde gösterildiği gibi Halime Sultan bir Selçuklu şehzadesinin kızı değil bir oba beyinin kızıdır. Ertuğrul ve Halime büyük bir düğünle evlenmişlerdir. Ertuğrul Gazi’nin Gündüz, Savcı ve Osman adında 3 oğlu vardır. Ertuğrul’un oğlu Osman Bey, Osmanlı Devleti‘nin kurucusudur. Osman Bey babası öldükten sonra onun yerine geçmiş, beyliğin adını değiştirmiş ve Bizanslılarla savaşmıştır. Diğer yandan Ertuğrul Bey’in oğlu Gündüz’ün adının Gündüz olup olmadığı tarihçiler tarafından tam olarak bilinmemektedir. Tarihçiler Ertuğrul Bey’in ilk oğluna babasının adını vermesini daha mantıklı bulmaktadır. Yani oğlunun adının Süleyman olabileceği düşünülmektedir.

Bizans Tekfurları

Yıllarca Bizans tekfurlarıyla savaşmıştır. Onlarca tekfurla mücadele etmiş ve neticede Karacahisar gibi yerleri fethetmiştir. Ayrıca Ertuğrul Bey devlet içindeki hainler ile de savaşmıştır. Emir Saadettin Köpek olarak bilinen kişi Selçuklu devletinin gördüğü en büyük hainlerden biridir. Ertuğrul Bey, Sivas Emiri Hüsameddin Karaca ile birlikte Saadettin Köpeği öldürmüştür.

Bölgede bilinen en yiğit, en merhametli ve en cesur beylerden biriydi. Bölgede bilinen beyliklerden yalnızca Kayılar, Doğu Roma ile savaşacak kadar yürekliydi. Ertuğrul’un Gazi unvanını almasına sebep olan şey ise eline çivi çakılmasıdır. Moğollar tarafından eline çivi çakıldığı bilinmektedir. Bu yaşadığı olay ve başarıları sayesinde Gazi unvanını almaya hak kazanmıştır. Ömrünü devletine harcayan Ertuğrul Gazi’nin 1281 yılında vefat ettiği düşünülmektedir. Osman Bey babası için Söğüt’te bir türbe yaptırmış ve babasını oraya defnetmiştir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın!

Abonelik Bültenimize katılın, tarihi anları kaçırmayın! Hemen ücretsiz üye olun ve en özel güncellemelerle tarihin içinde kalın. Geçmişin kapıları sizin için aralanıyor!