1. Anasayfa
  2. Türkiye Cumhuriyeti

Ahmet Arvasi Kimdir?

Ahmet Arvasi Kimdir?

Ahmet Arvasi, mütefekkir, eğitimci ve yazar. Peygamber efendimizin torunu Hazret-i Hüseyin’in soyundan olup, seyyiddir. Eğitim Enstitüsünde okurken, Anadolu’dan gelen saf temiz gençlerin Enstitüdeki menfi propagandalarla dinlerini, imanlarını kaybettiklerine çok üzüldüğünü söylemiştir. Bunun için ilk kitabı olan ‘’Kendini Arayan İnsan’ı’’ yazmıştır.

Ahmet Arvasi’nin Hayatı

Babası Van gümrük müdürlüğünden emekli olmuş Abdülhakim Efendi’dir. Annesi de Cevahir hanımdır. 1932 yılında Ağrı ilinin Doğubayezid kasabasında doğmuştur. 1988 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Ahmed Arvasi yedi yaşına geldiği zaman, babası Van’a tayin edilince ilk tahsiline Van’da başlamış, Doğubayezid’de bitirmiştir.

Ortaokula Karaköse’de başlamış, Erzurum’da bitirmiştir. İmkansızlıklar yüzünden liseye devam edemediği için, Erzurum Erkek Öğretmen Okulu’na kaydolmuş ve 1952 senesinde bitirerek, öğretmen olmuştur. Önce Konya’da sonra Ağrı’nın Molla Şemdin köyüne tayin edilmiştir. Ahmed Arvasi, yaratılışı icabı çok cömerttir.

Ahmet Arvasi Kimdir?

Öğretmenlik mesleğini gerçekleştirdiği köyün insanlarının ekonomik durumları kötü olduğundan, çocukların çoğu, kalem-defter alamazdı. Aldığı maaşın çoğunu fakir çocuklara harcamıştır.1958 senesinde Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünü bitirmiştir. Pedagoji bölümünü bitirdikten sonra, Erciş Öğretmen Okulu, sonra da Balıkesir Savaştepe Öğretmen Okuluna tayin edilmiştir. İnsan ve İnsan Ötesi, Diyalektiğimiz Estetiğimiz, Eğitim Sosyolojisi adlı eserlerini bu zamanda yazmıştır.

Yorucu öğretmenlik hizmetleri yanında gençliğin kendi kültür ve medeniyetine sahip çıkmaları için devamlı eserler ortaya koymuştur. Konferanslar vermiş, gazete ve dergilerde makaleler yazmıştır. Ayrıca Balıkesir, Bursa, İstanbul Eğitim Enstitülerinde senelerce Türk Milli Eğitimine hizmet etmiştir. Doğu Anadolu Gerçeği eserini yazmış ve 1979 yılında emekliye ayrılmıştır. 1988 yılında, günlük makalesini yazarken, daktilosunun başında kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. İstanbul-Edirnekapı Kabristanlığına defnedilmiştir.

Ahmet Arvasi’nin Dünya Görüşü

Ahmed Arvasi, Türk Milli Eğitimine hizmet ederken vatan ve milletini seven çok değerli gençler yetiştirmiştir. Her şeyin faniliğini, dünyanın geçiciliğini, ebedi hayatın öldükten sonra başlayacağını, Allah ve Resulü’ne muhabbetin esas olduğunu gençlere ve tanıdıklarına hep söylemiştir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın!

Abonelik Bültenimize katılın, tarihi anları kaçırmayın! Hemen ücretsiz üye olun ve en özel güncellemelerle tarihin içinde kalın. Geçmişin kapıları sizin için aralanıyor!